Makrotápanyagok

Makrotápanyagok azok a tápanyagok, amelyekre nagy mennyiségben van szüksége a szervezetünknek, hiszen ezek biztosítják az energiát a testünk működéséhez, és ezekből lesznek a szervezetünk építőkövei. Három makrotápanyagot különböztetünk meg:

A különböző táplálkozási irányzatok más-más arányban javasolják ezen tápanyagok bevitelét. A klasszikus dietetikai álláspont szerint a kalóriák nagy részét szénhidrátból kellene fedezni, és a zsírok mennyisége legyen kevesebb az étrendben. Ezzel szemben vannak a low carb irányzatok, amelyek a nagyobb mennyiségű zsírfogyasztást helyezik előtérbe a szénhidrátokkal szemben. A fehérjebeviteli ajánlások általában nem szoktak nagymértékben különbözni egymástól, hiszen abban egyetértés van, hogy fehérjék mindenképpen létfontosságúak, de egy bizonyos mennyiség feletti fogyasztásuk toxikus lehet.

Bár ezen makrotápanyagok mindegyike energiát biztosít a szervezet számára, a kalória mennyisége tápanyagonként változik. A szénhidrátok és a fehérjék grammonként 4 kilokalóriát tartalmaznak. A zsírok grammonként 9 kilokalóriát tartalmaznak. 

A fenti 3 makrotápanyag mellett csupán egyetlen anyag biztosít még kalóriát, ez az alkohol. Az alkohol grammonként 7 kilokalóriát tartalmaz.

Az egyes makrotápanyagokról részletesen a róluk szóló oldalakon olvashatsz.