Dietetikai álláspont az SM és a táplálkozás kapcsolatáról

Az SM-mel kapcsolatos dietetikai ajánlások teljesen megrekedtek az alacsony telítettzsír bevitelű mediterrán típusú diétáknál, a kimondott javaslat tehát autoimmun betegek számára (is) a mediterrán diéta.12Számomra érthetetlen, hogy a dietetika még mindig nem tudott túllépni azon, hogy boldog-boldogtalannak ezt az egyetlen diétát állítsa fel az egészséges étrend mintájaként, és egy autoimmun betegség esetén sem fogalmaz meg más, például hipoallergén szempontokat az egészséges táplálkozáshoz. Hogy ez az étrend miért nem megfelelő és elegendő az SM progressziójának lassítására, arról itt olvashatsz bővebben.

A Brit Dietetikusok Szövetsége (BDA) például a következő állásfoglalást tette 2015-ben3:

 • Nem ajánlják az alternatív diétákat az SM kezelésére.
 • Nem javasolják a D-vitamin, az omega-3 és omega-6 zsírsavak és B12 pótlását az SM kezelésére.
 • Annak ellenére, hogy nem javasolják az alternatív étrendeket, a BDA elfogadja a betegek egyéni döntéseit, és a dietetikusok segítséget nyújtanak, hogy a választott diéta tápanyagban gazdag legyen, és ne lépjenek fel hiányállapotok.
 • A BDA egy “kiegyensúlyozott” diétát javasol, ami elősegíti a megfelelő testsúly elérését és megtartását.

Ezen kívül számba veszik a jelenleg legismertebb SM-ben használt étrendeket, és a következő kritikákat fogalmazzák meg velük kapcsolatban (a hivatkozott étrendekről ezen a weboldalon is olvashatsz összefoglalókat, amelyeket a nevükre kattintva érsz el):

 • Best Bet étrend: Problémájuk vele, hogy nem áll mögötte klinikai vizsgálat, ami bizonyítaná a hatékonyságát. Továbbá, mivel túl sok ételcsoportot kiiktat az étrendből, ezért véleményük szerint félő, hogy alkalmazása során hiányállapotok léphetnek fel. Sajnos azt már nem írják le, hogy vajon milyen hiányállapotokra gondolnak.
 • Swank étrend: A Swank diéta kapcsán azt a kritikát fogalmazzák meg, hogy nem volt kontrollcsoport a vizsgálatban (hogy miért nem, arról a Swank diétáról szóló összefoglalásomban olvashatsz), noha ettől még bőven értelmezhetők és értékelhetők Swank eredményei. A másik kritika amit megfogalmaznak a Swank diétával szemben, hogy túl alacsony lehet a fehérje, a tejtermék, és az összenergia bevitel, ami miatt az alacsony testsúlyú betegek számára nehézzé válhat a testsúly megtartása.
 • Gluténmentes étrend: Megítélésük szerint a gluténfogyasztás és az SM kapcsolata nem bizonyított kellőképpen, ezért nem javasolják a betegeknek a gluténmentes diétát. Véleményem szerint viszont igencsak sok kutatást lehet találni egyes gabonafehérjék, az áteresztő bél szindróma és az autoimmun betegségek összefüggéseiről. És még ha nem is tekintjük 100%-osan bizonyítottnak ezt a kapcsolatot, attól még nyugodtan szerepelhetne az ajánlásokban, hiszen a gluténtartalmú gabonák elhagyásával semmit sem veszíthetünk, ha viszont a kapcsolat mégiscsak fennáll, és a gabonafehérjék hatással vannak az SM progressziójára, akkor vétek nem kiiktatni őket az étrendből. Erről bővebben itt olvashatsz.
 • Paleolit étrend: A paleo általában vörös posztó a legtöbb dietetikus szemében (tisztelet a kivételnek). A BDA természetesen a paleo SM-re gyakorolt pozitív hatásaira sem talál elegendő bizonyítékot, és itt is az esetleges hiányállapotok kialakulásával riogatnak. Talán mondanom sem kell, hogy ebből a kritikából sem derül ki, hogy vajon milyen hiányállapotunk alakulhat ki, ha kiiktatjuk a tápanyagszegény gabonát, a hidrogenizált növényi olajokat és a tejtermékeket az étrendünkből és tápanyagdús, feldolgozatlan, valódi ételeket kezdünk el fogyasztani.
 • OMS étrend: Természetesen ennél a diétánál is a hiányállapotok kialakulásától féltik a betegeket.

Öszességében elmondhatjuk, hogy a hivatalos dietetikai ajánlások képtelenek az autoimmun betegségek speciális kihívásaira célzottabb étrendet javasolni, mint amit bárki másnak, akár egy teljesen egészséges embernek is javasolnának. Teljesen figyelmen kívül hagyják az elmúlt évtized ételintoleranciák és krónikus betegségek kapcsolatát feltáró vizsgálatait, vagy például a makrotápanyagok, köztük a zsírok, telített zsírok kapcsán megjelent modern ismereteket.

Hivatkozások

 1. Bakosné Kopasz Szilvia: Étkezési ajánlások sclerosis multiplexben. SMs üzenet, 2004 ősz, URL: http://www.magyarsminfo.hu/upload/smcentrumok/document/Etkezesi_ajanlasok_sclerosis_multiplexben.pdf
 2. dr. Polyák Éva, Breitenbach Zita, Szekeresné Dr. Szabó Szilvia: Klinikai és gyakorlati dietetika. Medicina Könyvkiadó, 2015. URL: https://www.etk.pte.hu/public/upload/files/Palyazati_iroda/elnyert/Klinikai_es_gyakorlati_dietetika.pdf
 3. Use of Alternative Diets and Supplementation in the Management of Multiple Sclerosis. British Dietetic Association, 2015. URL:https://www.bda.uk.com/improvinghealth/healthprofessionals/ms_management