Mit ne együnk

Minden gluténtartalmú gabonaféle, kenyér vagy tészta szigorúan kerülendő (a sör is!). Ez az autoimmun étrend és életmód egyik legfontosabb eleme, ezért a gluténmentes diétát sem megkerülni, sem lazán venni nem lehet.

A tejtermékek fogyasztása az első időszakban szintén tilos, különösen akkor, ha az autoimmun betegségünk még aktív, vagy romlást tapasztalunk. Ha már hosszabb ideje stabil vagy tünetmentes az állapotunk, akkor a visszavezetési protokoll alapján, egy-két terméket meg lehet próbálni visszavezetni, például a ghít, a vajat, a fermentált termékeket, vagy a kemény sajtokat. A tejtermékekről részletesen itt olvashatsz.

A tojás (leginkább a fehérje) is egy gyakori allergén. A visszavezetési protokoll alapján egy későbbi lépcsőfokon meg lehet próbálni a tojásfehérje visszavezetését. A tojássárgáját viszont mindenképpen érdemes viszonylag hamar visszavezetni az étrendünkbe, mert nagyon értékes zsír és mikrotápanyag forrás.

A hüvelyesek a gabonákkal együtt magas lektintartalmúak, és növelik a bélfal átjárhatóságát. A legtöbb hüvelyes nehezen emészthető, sokaknál puffadást okoznak,  és a lektineken kívül is sokféle antitápanyagot (pl. szaponin, szolanin, fitinsavak), emésztést nehezítő és a felszívódást gátló anyagot tartalmaznak, ezért a diéta legszigorúbb időszakában ezeket is ki kell hagynunk a táplálkozásunkból. Némely hüvelyes, a borsófélék vagy a lencse később visszavezethető. A hüvelyesekről bővebben itt olvashatsz

A zöldségek közül a burgonyafélék családja szintén sok antitápanyagot tartalmaz, a szaponinon és szolaninon kívül alkaloidok, pl. kapszaicin is található bennük. A burgonyafélék családjába a burgonyán kívül a paprika, paradicsom, padlizsán is beletartozik, átmenetileg ezek fogyasztását is el kell kerülnünk. A kapszaicin leginkább a paprikák, különösen a fűszerpaprikában és erős paprikában van jelen nagy mértékben, ezért egy időre ezeket a fűszereket is ki kell hagynunk az étrendünkből.  Rheumatoid artiritis betegséggel élők különösen érzékenyek szoktak lenni a burgonyafélékre, főleg a paradicsomra. A burgonyafélékről több információt itt találsz.

A túl magas cukor-, illetve fruktózbevitel is kerülendő, mert ezek is a gyulladásos folyamatokat segítik. A finomított cukrokat és a cukorpótló anyagokat (xylit, stevia stb.) is kerüljük. Próbáljunk meg minél kevesebb dolgot édesíteni, és odafigyelni arra, hogy a napi fruktózbevitelt tartsuk az ajánlott mennyiség (napi 15 g) alatt. Erről bővebben itt olvashatsz.

Finomított és hidrogenizált növényi olajok. A növényi olajokat (napraforgó, repce, szója, stb.) a magas omega-6 tartalmuk és a mesterséges előállításuk miatt is szigorúan kerüljük. Ezekkel ne süssünk, ne főzzünk, és minden olyan feldolgozott élelmiszert hagyjunk ki az étrendünkből, amelyek ezekből készülnek. Készételt is csak olyan étteremből vagy kifőzdéből vásároljunk, ahol nem ezekkel dolgoznak (nem lesz könnyű ilyet találni…). A hidrogenizát növényi olajokat és növényi zsírokat (étolajak, margarinok) is teljes mértékben iktassuk ki a táplálkozásunkból. A növényi olajok közül a hidegen préselt magolajok (pl. hidegen préselt tökmagolaj, vagy extra szűz megnevezésű napraforgó, vagy lenolaj) alkalomszerűen fogyaszthatók, az omega-3 : omega-6 megfelelő arányainak figyelembevételével.

Feldolgozott élelmiszerek. Kerüljük a feldolgozott, ipari élelmiszereket: mindent ami csomagolt, ami túl sok összetevőből áll, különösen ha az összetevők jó részét értelmezni sem tudjuk. Fogyasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, tehát alapvetően olyan élelmiszereket, amelyekben „felismerhető állapotban” találkozunk az alapanyagokkal. Vásároljunk piacon, megbízható, ismert termelőktől.

A kávé, csokoládé és alkoholfogyasztásunkat mérsékeljük, de legjobb ha átmenetileg teljes mértékben kiiktatjuk őket. Sok gluténérzékeny ember a kávéban lévő fehérjékre is keresztérzékenységet mutat. De nem kell megijedni, az egész életmódunk abba az irányba mutat, hogy kávé nélkül is energikusnak érezzük magunkat, mivel megadjuk a szervezetünknek megfelelő mennyiségű pihenés és regeneráció lehetőségét, valamint a gazdag mikrotápanyag bevitellel segítjük a sejtjeink optimális működését. Alkoholt a diéta szigorú időszaka alatt nem, utána pedig csak alkalomszerűen fogyaszthatunk.

Az olajosmagvak gyakori allergének, de ezen kívül a magas omega-6 tartalmuk, és magas fitinsav tartalmuk miatt kerüljük őket. A visszavezetési protokoll alapján később mértékkel újra megjelenhetnek az étrendünkben.

A növényi tejek is kerülendők. Később, ha a betegségünk már inaktív, tüneteink nincsenek, vagy visszaszorulóban vannak, akkor mértékkel újra fogyaszthatjuk őket. A napi szénhidrát fogyasztásunkba viszont beleszámít a növényi tejek szénhidrát tartalma. Válasszunk olyan terméket, amelyben a rizsen/olajosmagon kívül a lehető legkevesebb összetevő van, vagy készítsük ezeket mi magunk házilag. A szójatejet kerüljük.

A visszavezetési protokoll

Ha úgy érezzük, vagy a laborvizsgálatok alapján az látható, hogy az állapotunk stabilizálódott, de legalábbis javult, akkor meg lehet próbálni egyes ételcsoportok visszavezetését.

Fontos, hogy sohasem kerülhetnek vissza az étrendünkbe a

  • gluténtartalmú gabonák, tészták, kenyerek,
  • finomított növényi olajok, főzőolajok, margarinok,
  • túlságosan feldolgozott, ipari élelmiszerek,
  • nagy mennyiségű szénhidrát, különösen a napi 15-20 g-nál több fruktóz,
  • hüvelyesek nagy része, köztük a szója,
  • gyenge minőségű és zsírszegény tejtermékek.

A visszavezetés menete egyénenként eltérő lehet, de természetesen a legkevésbé allergén, és a legkevésbé bélfal irritáló taplálékféleségek felől kell elindulni a kockázatosabb élelmiszerek irányába.

Első lépésként meg lehet próbálni a ghít és a tojássárgáját beemelni az étrendünkbe.

Utána következhet a vaj, a dió és makadámiadió, kakaó. Ezen a szinten már bárki növelheti a szénhidrátbevitelét is, ha az hosszútávon kényelmesebb rizzsel, kölessel, hajdinával, vagy akár rizstejjel is.

Következő lépcsőként meg lehet próbálni a gluténmentes zab, illetve néhány olajosmag fogyasztását (itt az egyéni allergiákra nagyon oda kell figyelni, például a szezámmagra sokan allergiások). Ugyanígy visszakerülhet az étrendünkbe mértékkel néhány hüvelyes, közöttük a borsó, csicseriborsó és lencse, de a babfélék és a szója nem. Tejtermékek közül a hosszan érlelt, zsíros, minőségi sajtokat, az élőflórás joghurtot, kefirt, tejfölt is meg lehet próbálni az esetleges laktózérzékenység mértékének figyelembevétele mellett. A zöldségek közül a burgonya (héj nélkül), a paprika, paradicsom padlizsán is megjelenhet az étrendünkben, az utóbbi három viszont csak abban az esetben, ha megfelelően érettek, a félig érett példányokat kerüljük. A tojásfehérje és a kávé visszavezetésével érdemes minél tovább várni.

Töltsd le, nyomtasd ki, használd!