Wahls protokoll

A Wahls protokollt Terry Wahls amerikai doktornő dolgozta ki, akinél 45 évesen diagnosztizáltak SM-et. Állapota nagyon gyorsan romlott, sokféle gyógyszert és terápiát kipróbált a betegség progressziójának lassítására, de hiába. Öt éven belül járásképtelen volt, és kerekesszékbe kényszerült. Gyógyulása érdekében elkezdett minden fellelhető információt összegyűjteni az SM kezelésének funkcionális megközelítéséről, és egy olyan étrendet állított össze, mely gazdag mikrotápanyagokban, kizárja az allergéneket (pl. gluténtartalmú gabonák, tejtermékek), gyulladáscsökkentő, bélfal és bélflóra regeneráló és antitápanyagoktól mentes. Ezzel az étrenddel és a hozzá tartozó kiegészítő életmód elemekkel az állapota javulni kezdett. Néhány hónap alatt újra képes volt járni, biciklizni és a korábbi aktivitási szintjének megfelelően teljes mértékben ellátni önmagát és a munkáját.

A Wahls protokoll, egy háromszintű étrendi ajánlás, a megengedőbb első szinttől (Wahls Diet) a legszigorúbb, ketogén harmadik szintig (Wahls Paleo Plus). A beteg állapotának és tüneteinek megfelelően érdemes szigorítani, vagy éppen lazítani az étrenden, és a legmegengedőbb változatot választani, ha úgy érezzük, hogy stabilizálódott vagy javult az állapotunk. Ajánlásainak középpontjában a tápanyagdús ételek szerepelnek, amelyek gazdag vitamin, ásványi anyag, antioxidáns, esszenciális aminosav források; minden amire az idegrendszerünknek az optimális működéshez szüksége lehet. Könyvében az étrenden kívül részletes ajánlást ad a táplálékkiegészítőkre vonatkozóan, szól a stresszkezelésről, méregtelenítésről és a testmozgás lehetőségeiről is.

Első szint: a Wahls Diet alapelvei

 • Javasolt napi kilenc csésze1 zöldség fogyasztása: zöldek, mélyzöldek és színes zöldségek vegyesen. A napi kilenc csésze zöldség elfogyasztása után gyümölcsök fogyasztása is megengedett.
 • Javasolt a magas minőségű, legeltetett állatok húsának, belsőségeinek és zsírjának valamint a halak és tengeri herkentyűk fogyasztása.
 • Szükséges a gluténtartalmú gabonák teljes kiiktatása az étrendből, de ezen a szinten még a gluténmentes gabonák fogyasztása megengedett.
 • Javasolt a tej és tejtermék, valamint a tojás kiiktatása az étrendből.
 • Ezen a szinten az olajosmagvak és hüvelyesek, különböző magtejek fogyasztása megengedett.

Második szint: a Wahls Paleo alapelvei

 • Az első szinthez hasonlóan itt is javasolt a napi kilenc csésze zöldség fogyasztása: zöldek, mélyzöldek és színes zöldségek vegyesen. A napi kilenc csésze zöldség elfogyasztása után gyümölcsök fogyasztása is megengedett.
 • Javasolt a magas minőségű, legeltetett állatok húsának, belsőségeinek és zsírjának valamint a halak és tengeri herkentyűk fogyasztása.
 • Ezen a szinten a gluténtartalmú gabonák mellett már a gluténmentes gabonák fogyasztását sem ajánlja.
 • Javasolt a tej és tejtermék, valamint a tojás kiiktatása az étrendből.
 • Hüvelyesek és burgonya maximum heti két alkalommal fogyaszthatók.
 • Nagyon ajánlja a tengeri zöldek és tengeri algák fogyasztását.
 • Javasolja a fermentált ételek, áztatott magvak és nyers/kevésbé feldolgozott ételek előtérbe helyezését.
 • Ezen a szinten a növényi és magtejek közül már csak a kókusztej és kókusztejszín megengedett.

Harmadik szint: a Wahls Paleo Plus

 • Ezen a szinten is szigorúan el kell hagyni minden típusú gabonát, hüvelyest és burgonyafélét.  
 • A fentiekhez hasonlóan a tej és tejtermékek, tojás teljes elhagyása szükséges.
 • Továbbra is korlátlanul fogyasztható minden állati hús, belsőség és zsír, valamint a tengeri halak és herkentyűk, tengeri zöldek és algák.
 • A napi kilenc csésze zöldségfogyasztás ezen a szinten már lecsökken napi hat csésze mennyiségre.
 • A ketózis eléréséhez a magas keményítőtartalmú zöldség és a gyümölcs fogyasztás drasztikus csökkentését javasolja.
 • A ketózis eléréséhez a kókuszzsír és kókusztejszín nagyobb mennyiségű fogyasztását ajánlja.
 • Napi két étkezést és 12-16 órán át tartó böjtölést javasol.

Megjegyzések a Wahls protokollhoz

A harmadik szint, a Wahls Paleo Plus, egy rendkívül alacsony szénhidrátbevitelű, ketogén diéta, a nagy mennyiségű kókuszzsír és kókusztejszín fogyasztás is a ketózis elősegítése miatt került az étrendbe. Ezt a szigorított étrendet leginkább csak rövidebb ideig, terápiás céllal érdemes alkalmazni, a másik két szint viszont hosszútávon is alkalmas lehet a tünetek megszüntetésére és a progresszió lassítására. Ha valaki nem bírja a nagyon alacsony szénhidrátbevitelt, és néhány hét alatt sem tudja a szervezete megszokni a ketózist, azaz erőtlenség, fáradékonyság, esetleg pajzsmirigy problémák lépnek fel, akkor érdemes emelni a szénhidrát bevitelt gluténmentes keményítőforrásokkal, pl. rizzsel, vagy gyökérzöldségekkel. A tojás elsősorban azért van kiiktatva az étrendből, mert Wahls maga tojásérzékeny, és az étrenddel kapcsolatos vizsgálatait csak úgy tudta elvégezni, ha a ugyanazt az étrendet javasolja a betegeinek, mint amit ő maga is követett a gyógyulása során. A tojásfehérje természetesen egy allergén, és egy hipoallergén megközelítésben valóban érdemes elhagyni. A tojássárgája viszont főleg zsírból és koleszterinből áll, nem allergizál, mindemellett rendkívül gazdag mikrotápanyag forrás, ezért érdemes napi szinten fogyasztani. Természetesen ebben az étrendben is tiltott a cukorfogyasztás és a nem hidegen sajtolt növényi olajak használata.

Hivatkozások

 1. 1 csésze (cup) = 236ml