Vitaminok és ásványi anyagok

A nyugati étrendet és életmódot követő emberek többségének komoly vitamin és ásványi anyag hiányai vannak. Lehet, hogy ezen hiányok kapcsán nem jelentkeznek egyértelműen körülhatárolható, súlyos tünetek, hosszútávon a mikrotápanyag hiányok nagyon sok krónikus betegség kialakulásában szerepet játszanak. Az SM progressziójának megállításában is kulcsfontosságúak ezek az anyagok, nem véletlen hogy a kifejezetten autoimmun betegségek kezelésére kialakított autoimmun protokollok egyik alappillére is a lehető legtápanyagdúsabb élelmiszerek maximalizálása az étrendben.

Az optimális mikrotápanyag bevitel eléréséhez tehát az legjobb, ha az étrendünk kifejezetten tápanyaggazdag élelmiszerekből áll (zöldségek és állati eredetű ételek), elsősorban ezekből fedezzük a vitamin és ásványi anyag igényeinket, és csak néhány mikrotápanyagot pótlunk külön, személyre szabott mennyiségben. A helytelen, tápanyagokban szegény táplálkozást egy-egy szem multivitamin tablettával nem lehet kompenzálni. SM betegként az alábbiakban részletezett három mikrotápanyag pótlására különösen oda kell figyelnünk.

D-vitamin

Az SM kialakulásában és progressziójában is kulcsfontosságú a D-vitamin hiány. A magyar lakosság 95%-a súlyosan D-vitamin hiányos. A hivatalos napi  ajánlás jelenleg 1500-2000 NE, de tapasztalatok szerint ez még mindig kevés, ezért minimum napi 5000-7000 NE pótlás szükséges azokon a napokon amikor nem éri a teljes testfelületünket legalább 10 percig intenzív napfény. Ha csak az arcunkat és a karunkat éri a napfény, akkor még az aznapi D-vitamin igényünk fedezésére sem termelődik elegendő D-vitamin, nemhogy az egész éves raktáraink feltöltésére. Éppen ezért D-vitamint nyáron is érdemes pótolni. Az élelmiszerekben lévő D-vitamin (pl. tejben, tojásban, májban) elenyésző mennyiségű, tehát ezekre sem építhetjük a D-vitamin bevitelünket. A táplálékkiegészítéshez már rendkívül sok fajta készítményt lehet kapni. Én a D-vitamin pótláshoz általában a GAL Vital / SynergyTech termékeit használom, de nyilván vannak ezen kívül is megfelelő termékek. A D-vitaminról az egyéb mikrotápanyagokról is szóló oldalon olvashatsz bővebben.

B-vitamin család

A B-vitaminok pótlása az SM szempontjából rendkívül fontos, ugyanis az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen ezeknek a vitaminoknak a megfelelő szintje. A B-vitaminokat valamilyen B-komplex készítménnyel érdemes pótolni, amelyben a B-vitamin családhoz tartozó összes vitamin szerepel (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12). Jó ha folát (nem folsav!) és kolin is van a termékben. Olyan készítményt válasszunk, amelyben a B12 metilkobalamin, vagy hidroxokobalamin formában van jelen, mert ezek azok a formák, amelyek biztosan hasznosulnak mindenki szervezetében. A B-vitaminokról az egyéb mikrotápanyagokról is szóló oldalon olvashatsz bővebben.

Omega-3 (EPA, DHA)

A megfelelő omega-3 : omega-6 zsírsav egyensúly elérése a gyulladáscsökkentés szempontjából kulcsfontosságú. Az omega-3 pótlására hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk tengeri halat (pl. lazac, szardínia). Ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk ennyi halat fogyasztani, akkor halolaj kapszulával pótoljuk ezeket a zsírsavakat. Ha aktív gyulladás időszakában vagyunk, akkor a tengeri halak fogyasztásán felül is érdemes bevinni 2-3000 mg halolajat. Az omega-3 pótlás alatt mindig EPA és DHA zsírsavakat értünk, a lenmagolajból bevihető ALA nem megfelelő forma. Erről bővebben a zsírokról szóló oldalon olvashatsz.

További fontos vitaminok és ásványi anyagok

A D-vitamin, B-vitaminok és az omega-3 kiegészítésén kívül a következő vitaminok és ásványi anyagok pótlását érdemes megfontolni.

K2 vitamin

A K-vitamin, egy zsírban oldódó vitamin. Egészséges embereknél a túladagolásából fakadó problémákkal még nem nagyon találkozott az orvostudomány. K-vitaminból egy kevés mennyiséget a saját bélbaktériumaink is termelnek, de az elégséges mennyiséghez az étrendünkből, esetleg táplálékkiegészítőkből tudunk hozzájutni. K-vitaminban gazdag ételek a leveles zöldségek, a vaj, az erjesztett zöldségek, a máj, a tojássárgája és a hosszan érlelt sajtok. K2-vitamin pótlásához (MK7) kb. 100-200 mcg/nap szükséges. Kevés jóminőségű készítmény érhető el, én a K-vitamint is a GAL Vital / SynergyTech termékével pótlom.

C vitamin

Közismert és könnyen elérhető antioxidáns, amelyből napi 1000 mg bevitele ajánlott. Télen, vagy egyéb náthás időszakban ennél jelentősen nagyobb mennyiség is szedhető a nap folyamán egyenletesen elosztva.

Magnézium

A magnézium a csontok és a sejthártya strukturális építője. A kalciummal ellentétben a magnéziumhiány rendkívül gyakori. Természetes forrásai: alga, diófélék, étcsoki, kávé, tea. A magnézium pótlása azért nehézkes, mert sokféle formában, sokféle kötésben tudjuk magunkhoz venni, és ezeknek a típusoknak a felszívódása és hasznosulása eltérő mértékű. A magnézium-oxid például sok magnéziumot tartalmaz, de mégis egy nagyon rosszul hasznosuló forma. A citrát, aszparát, glukonát, orotát már valószínűleg jobb választás. A jobban hasznosuló formák közül a citrát formában található a legtöbb elemi magnézium. Napi 200-500 mg elemi magnéziumot pótoljunk.

És még néhány…

A vitaminokon és ásványi anyagokon kívül egyéni igények alapján további táplálékkiegészítőket is érdemes lehet szedni. A bélrendszer támogatására például pre és probiotikumokat: a vékonybél flóra támogatására talajkivonatok, huminsavak, fulvosavak, a vastagbél baktériumok számára rostok, pl. inulin, GOS (galaktooligoszacharidok) fogyasztása megfontolandó. A Prescript Assist például egy komplex készítmény szimbiotikum és talajkivonat egyaránt.

Kávézás helyett, a stressz kezelésére, a mellékvese támogatására adaptogén gyógynövényeket, például aschwaganda, rhodiola rozea, szibériai ginzeng stb. lehet szedni. Gyulladáscsökkentésre kurkuma és gyömbér kivonatokat, immunerősítésre például laktoferrint.