Alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen az idegrendszer egészsége és regenerációja szempontjából. Az alvás szükséges a test szöveteinek helyreállításához (az agyban is!), a megfelelő hormonegyensúly kialakításához és megtartásához, valamint az immunrendszer egészséges működése sem biztosítható nélküle. Nem fog sikerülni az SM tüneteinek visszaszorítása és a betegség megfékezése, ha nem figyelünk oda a testünk jelzéseire, és nem adjuk meg az idegrendszerünk számára a pihenés és a regeneráció lehetőségét.

Az állandó időzavarban élő modern ember hajlamos a végtelenségig kizsigerelni magát, és minden hasznos másodpercet kifacsarni egy napból, így általában az alvásidőből csípunk le néhány feleslegesnek tűnő órát. Ez nagy baj. A legtöbb ember számára minimum napi 7-8 óra alvás mindenképpen szükséges, és ezt érdemes nagyon komolyan venni. Inkább mondjuk le az esti programokat, vállaljunk kevesebbet, de ne az alvásidőt kockáztassuk.

Az alváshiány hosszútávon megbetegít. Felborul a hormonrendszer egyensúlya, gyengül az immunrendszer. Az alváshiányban szenvedők gyorsabban öregednek (megrövidülnek a telomereik), valamint a kevés alvás elősegíti a hízást is.

A megfelelő minőségű alváshoz fontos, hogy a nap második felében már ne igyunk kávét, vagy koffein tartalmú italokat. Az alkoholfogyasztás is jelentősen rontja az alvás minőségét. Este már ne tornázzunk vagy edzünk, és készítsük elő a pihenést stresszoldó technikák alkalmazásával vagy egy forró fürdővel.

A megfelelő alváshoz szükséges, hogy a szervezetünk melatonin hormont termeljen. A melatonin termelése természetes körülmények között akkor kezdődik meg, amikor elkezd sötétedni körülöttünk. A modern életritmusunkkal, épített környezetünkben, rohanó életvitelünkkel, mesterséges fényekkel nagyban akadályozzuk ezt a folyamatot. Segíthetjük a testünk melatonin termelését és a cirkádián ritmusunk helyreállítását, ha nappal sok időt töltünk természetes fényben. Fontos, hogy feküdjünk le amilyen korán csak tudunk, a lehető legközelebb a napnyugtához. Inkább reggel keljünk fel korábban a dolgainkat intézni. A lefekvés előtti órákban már ne nagyon nézzünk tv-t vagy monitort, vagy ha mindenképpen ezek segítségével szeretnénk kikapcsolódni, akkor használjunk fényszűrő beállításokat, melyekkel a kék fény spektrum szembe jutását csökkenthetjük. Segíti az alvást ha a lehető legsötétebb van a hálószobában, tehát a szemhéjunkat a lehető legkevesebb fény éri. Melatonint egyébként szájon át is lehet szedni, de hosszútávon érdemesebb inkább a saját termelésünket helyreállítani.