Best bet étrend

A DIRECT-MS (Diet Research into the Cause and Treatment of Multiple Sclerosis) egy olyan alapítvány, amelynek célja, hogy összegyűjtse az SM és a táplálkozás összefüggéseiről szóló ismereteket. A DIRECT-MS táplálkozási ajánlása a Best Bet étrend.

A Best Bet étrend ötvözni próbálja a telített zsír kapcsán született korábbi ajánlásokat és azokat a legfrissebb kutatási eredményeket, melyek szerint bizonyos fehérjék (glutén, kazein) zavarokat tudnak okozni az immunrendszer és az idegrendszer működésében. Ezen kívül figyelembe veszi az áteresztő bél szindrómával kapcsolatos kutatásokat is, ezért a hüvelyeseket is kiiktatja az étrendből.

Mindemellett természetesen a mesterséges zsiradékok (étolaj, margarin), a magas cukorfogyasztás és feldolgozott élelmiszerek is kerülendők. A paleolit megközelítéssel és a szigorúbb autoimmun protokollokkal szemben ez az étrend nem tiltja a gluténmentes gabonákat (pl. köles) és más keményítőben gazdag élelmiszer forrásokat, ezért a megfelelő szénhidrátbevitelt nem olyan nehéz kivitelezni, mint a szigorúbb diétákban.   

További előnye a Best Bet-nek, hogy a mikrotápanyagok pótlására is igen pontos ajánlásokat fogalmaz meg.

Javasolt ételek

  • Zöldségek és gyümölcsök
  • Tengeri halak és tenger gyümölcsei
  • Sovány húsok, pl. csirke- és pulykamell
  • Extraszűz olívaolaj, hidegen sajtolt olajok
  • Gluténmentes gabonák megengedettek
  • Tojás mérsékelt mennyiségben, egyéni tolerancia alapján megengedett

Nem javasolt ételek

  • Gluténtartalmú gabonák
  • Tej és tejtermékek
  • Hüvelyesek
  • Vörös húsok
  • Hidrogenizált növényi olajok, margarinok
  • Cukor

Kritika

  • A Best Bet étrend az állati zsíroktól való tartózkodással kihagy az étrendből olyan fontos és egészséges zsírforrásokat mint a legeltetett állatok zsírja, a ghee, a kókuszzsír, vagy a tojássárgája.  A zsírokról bővebben itt olvashatsz.
  • A diéta a húsfélék közül is csak a sovány fehér húsokat javasolja. Ha csak sovány húsokat eszünk, azzal megfosztjuk magunkat a kollagén típusú fehérje forrásoktól (bőr, inak, porcok), illetve a rendkívül tápanyagdús belsőségektől, például a májtól. A mikrotápanyagokról bővebben itt olvashatsz.