Autoimmun protokollok (AIP)

A paleolit étrendnek vannak autoimmun betegségekre specializált változatai, ezek az autoimmun paleo protokollok. Az első ilyen kifejezetten az autoimmun állapotokra specializált paleo diéta Sarah Ballantyne nevéhez köthető, aki sok éven át kutatta az autoimmun betegségek és az étrend összefüggéseit. 2013-ban jelent meg az eredményeit összefoglaló könyve a The Paleo Approach.

Ezek az étrendek annyiban különböznek a hagyományos paleolit megközelítéstől, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek mikrotápanyagokban kifejezetten gazdagok legyenek, illetve szigorúbban tiltják az allergizáló, gyulladást elősegítő vagy antitápanyag tartalmú élelmiszer csoportokat. A klasszikus paleoval szemben tehát az AIP-ben kiesnek olyan élelmiszerek is, amelyek egészséges embereknél akár előnyös, vagy semleges hatásúak lehetnek, de az autoimmun betegeknél fokozhatják a gyulladást, a bél áteresztőképességét, vagy a téves immun folyamatokat. Így kerülnek az alap paleo megközelítésen felül a “nem javasolt” élelmiszerek körébe:

  • a tojás (elsősorban a fehérje miatt),
  • az olajosmagvak (elsősorban fitinsavak, és a magas omega-6 tartalom miatt),
  • a paradicsom, padlizsán, paprika és egyéb burgonyafélék (a szaponin és kapszaicin, szolanin miatt),
  • egyes fűszerek (pl. pirospaprika),
  • a hüvelyesek (bár a paleo megközelítésben a lektinek miatt általában már eleve nem szoktak szerepelni),
  • édesítőszerek és cukoralkoholok,
  • és az alkohol.

Az autoimmun protokollokban az ajánlott élelmiszerek a következők:

  • minőségi hús és állati zsírforrások (legeltetett állatok húsa, belsőségei, zsírja),
  • hidegen sajtolt kókuszzsír, extra szűz olivaolaj,
  • halak és tengeri herkentyűk,
  • zöldségek és gyümölcsök (gyümölcsök esetén odafigyelve arra, hogy a napi fruktózbevitel a kb. 15 g-ot ne haladja meg).

Mivel ez egy nagyon szigorú terápiás étrend, ezért nem szükséges hosszútávon vagy életreszólóan követni, sokszor elég ha csak egy rövidebb ideig, például néhány hónapig tartjuk be a szabályait. Amennyiben a beteg állapota stabilizálódott vagy javult, akkor meghatározott szabályok betartása mentén meg lehet próbálni visszavezetni egyes élelmiszercsoportokat. Ebbe a megközelítésbe tartozik a Wahls protokoll is.

Mivel a betegség aktivitásának visszaszorítására ez a megközelítés a leginkább alkalmas, ezért magam is ezt követem és ajánlom. A táplálkozás sclerosis multiplex-re, illetve általánosan az autoimmun betegségekre gyakorolt hatásáról, az autoimmun étrend alapelveiről, valamint arról, hogy mit együnk és mit ne együnk részletesen olvashatsz a hivatkozott oldalakon.